BAİBÜ 2024-2028 Stratejik Plan Hazırlıkları Kapsamında ‘1. Stratejik Plan Hazırlık Çalıştayı’ Gerçekleştirildi

08 Temmuz 2022 Cuma

2003 yılında kabul edilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile, diğer kamu kurumları gibi üniversiteler de 5 yıllık stratejik planlar yapmaya başladılar. Önce misyon, vizyon bildirgeleri oluşturdular. İlk stratejik planını 2009-2013 döneminde hazırlayan Üniversitemiz, dördüncü dönem stratejik planı olan 2024-2028 Stratejik Planının hazırlık çalışmalarına Stratejik Planlama Ekibi oluşturmak üzere harcama birimlerinden; görev yaptığı birimi temsil edebilecek, çalışmalara katkıda bulunacak bilgi, birikim ve tecrübeye, grupla uyumlu çalışabilme niteliklerine sahip ve stratejik planlama çalışmalarına yeterli zamanı ayırabilecek personelin görevlendirilmesi ile başlamıştı.

 

Üniversitemizin iç kalite sistemini kurmakla yükümlü Kalite Komisyonumuzca yıllık öz değerlendirme raporu olarak Yükseköğretim Kalite Kurulu ölçütlerine göre periyodik olarak hazırladığı Kurum İçi Değerlendirme Raporunda; stratejik plan hedefleri, gerçekleşme oranları ve ulaşılamayan hedefler için yapılanların açıklanması beklenmektedir. Yine bu raporda misyon, vizyon ve politikalar doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamaların izlenme ve paydaşlarla değerlendirilme durumu, uygulanan stratejik planın izlenmesi, ilgili paydaşlarla birlikte değerlendirilmesi ve gelecek planlarına yansıma durumu da açıklanmaktadır. Kalite Komisyonu çalışmalarımızın yürütülmesi için kurulan ve birer ihtisas komisyonu gibi çalışan Kalite Alt Komisyonlarımız (Eğitim-Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı, Yönetim ve Uluslararasılaşma Alt komisyonları), son iki yıldır stratejik plan gösterge gerçekleşme değerlerini analiz ederek gösterge gerçekleşme raporları yazmakta olduğundan, bu çalışmalar sırasında Stratejik plan hazırlık, izleme ve sonuç analizi ile iyileştirme çalışmalarının bu alt komisyonlar tarafından yapılmasının gerekliliği anlaşılmıştır. Böylece Üniversitemizdeki stratejik yönetim çevriminin vazgeçilmez parçası olan stratejik planımızın, ‘bürokratik bütçe dokümanı ve bürokratik bir veri toplama’ aracı olmaktan çıkartılarak, Kalite Güvence Sistemleriyle entegre ve akademik olarak izlenen, dinamik olarak iyileştirilebilen bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Kalite Alt Komisyonlarımızın, yeni stratejik plan hazırlıklarında aktif olarak yer alması, durum analizinden geleceğe bakışa, farklılaşma stratejisinden strateji geliştirmeye ve performans programı oluşturmaya etkin rol almasıyla bu gayret daha da olgunlaşarak, hızlı ‘dijital’ dönüşüm nedeniyle uzun stratejik planların gerekliliğinin sorgulandığı bu dönemde, Kalite Alt Komisyonlarımızın ‘Çevik Liderlik’ karar ve dinamizmini besleyecek danışma komisyonları haline gelmesini sağlayacaktır.

 

Bu amaçla ağırlıklı olarak Kalite Alt komisyonu üyeleri ve birimlerden gelen bazı isimlerden müteşekkil Stratejik Planlama Ekibi, ağırlıklı olarak üniversite Yönetim Kurulu üyeleri ve bunlara eklenmiş bazı Kalite Komisyonu üyelerden oluşan ‘Stratejik Plan Geliştirme Kurulu’ tarafından görevlendirildikten sonra ilk olarak 08.06.2022 tarihinde toplanarak, ekibin niye oluşturulduğu, hangi görevler ve performansların beklenildiği açıklanmıştı. İkinci toplantı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI’nın da katılımıyla 29.06.2022 tarihinde çalıştay formatında yapıldı. Önce katılımcılara ‘Durum Analizi’ için oluşturulan 10 ayrı SP Hazırlık komisyonuna, bunlara düşen görevler ve çalışmaların ne kadar sürede bitirilmesi gerektiği konularında bilgi verildi. Stratejik plan hazırlık alt komisyon üyeleri oluşturulurken, her hazırlık komisyonda birer adet Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme ve Toplumsal Katkı Kalite Alt Komisyonu üyesi görevlendirilmesi ile bütün hazırlık aşamalarından tüm Kalite Alt Komisyonlarının haberdar olması ve tüm komisyonlar arasında yatay ve dikey entegrasyonun sağlanması amaçlandı. Alttaki tabloda ‘Durum Analizi’ için kurulan 10 ayrı masada Google Drive’dan paylaşılan ortak hazırlık dokümanları ve masalara bırakılan çıktılar (her hazırlık komisyonunun alanına özgü diğer üniversite örnekleri) üzerinden inceleme yapmaları, Üniversitemiz durum analizi için görev taksimi ve zaman planlaması yapmaları istenmiş, Ağustos ayı ilk haftasında yapılacak olan ikinci çalıştayda durum analizi hazırlık komisyonlarının çalışmaları ve bunların Kalite Alt Komisyonlarındaki karşılıklarının çapraz değerlendirilmeleri planlanmıştır.