Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi YÖKAK tarafından akredite edildi

08 Mayıs 2023 Pazartesi


Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi YÖKAK tarafından akredite edildi

Türkiye’deki ‘yükseköğretim kurumlarının sürekli gelişimine ve bireylerin evrensel yeterliliklere ulaşmasına katkı sağlamak üzere yükseköğretim alanında kalite güvencesi sistemini güçlendirmek’ misyonu 2015 yılında faaliyetine başlayan, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) 2016 yılından bu yana ‘Kurumsal Dış Değerlendirme’, 2018 yılından bu yana ‘Kurumsal İzleme’ ve 2020 yılından bu yana ‘Kurumsal Akreditasyon’ programları yürütmektedir. YÖKAK’ın, Uluslararası Akreditasyon Kuruluşları ve Avrupa Yükseköğretim standartlarına göre ülkemizin şartlarını dikkate alarak oluşturduğu ölçütlere göre yapılan bu değerlendirmelerden, ‘Kurumsal Akreditasyon Değerlendirmesi’ belirlenen ölçütlere göre asgari düzeyde yeterliliğin sağlandığını tescil eden bir durumdur. Kurumsal Akreditasyon programına kabul için Kurumsal Dış Değerlendirme ve Kurumsal İzleme programlarının tamamlanması gerekmektedir. Üniversitemiz de bu ölçütlere göre ‘Kalite Güvencesi, Liderlik, Eğitim Öğretim, Araştırma Geliştirme, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi’ süreçlerinde asgari yeterlilik seviyesi üzerinde değerlendirilerek; 2 yıl süresince geçerli olacak şekilde YÖKAK tarafından akredite edilmiştir.

2020 ve 2021 yılında toplam 23 üniversiteye YÖKAK tarafından bu belge verilmiş olup 2022 yılında ise 30 üniversiteden beşi beş yıllık, geri kalan 25’i 2 yıllık akreditasyon uygun görülmüştür. Böylelikle, Ülkemizde mevcut 204 üniversiteden bu belgeye sahip 53 üniversite arasında yer almış olduk.

Kurumsal Akreditasyonun Avantajları

Bağımsız dış değerlendirme kurumu olan YÖKAK tarafından Üniversitemizin, ‘Kalite Güvencesi, Liderlik, Eğitim Öğretim, Araştırma Geliştirme, Toplumsal Katkı ve Yönetim Sistemi’ süreçlerinde asgari yeterlilik seviyesini sağladığı tescil edilmiş olup ÖSYM kılavuzunda da tercih yapacak öğrenciler için üniversitemizin akreditasyon durumu belirtilecektir.

Üniversitemizin başta öğrenciler olmak üzere kararlara iç ve dış paydaş katılımının önemsemesi, öğretim programlarımızın bilgi çağının gerekleri, değişen öğrenci özellikleri ve öğrenci merkezli öğrenme anlayışı temelinde sistemli biçimde güncellemesi, araştırma yetkinliklerimizin geliştirilmesi ve toplumsal katkı faaliyetlerinin sistematik biçimde ele alınması çalışmalarına devam ederek temel faaliyet alanlarımızda kamuoyuna vadettiğimiz hedeflere ulaşmayı güvence altına almak için ilgili mekanizmaları oluşturup çalıştırmaya devam etmesi; akreditasyonun devamı için gerekli ve sürekli izlenecek olup mevcut seviyemizi iyileştirme çalışmalarımızın devamlılığı için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.

YÖKAK, 2021 yılına kadar Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Birliği’ne (ENQA), Asya-Pasifik Kalite Ağı (APQN), Yükseköğretim Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı (INQAAHE) ve Amerikan Yükseköğretim Akreditasyon Kurulu Uluslararası Kalite Grubuna (CHEA/CIQG) da tam üyeliklerini gerçekleştirmiş; 2021 yılında ise İslam Ülkeleri Kalite Ajansları Birliği’ne (IQA) tam üye olmuştur. Bunların yanı sıra, YÖKAK, diploma görünürlüğünü artırmak ve Bologna raporlarında ülke göstergelerini geliştirmek amacıyla Avrupa Kalite Güvencesi Tescil (EQAR) listesinde yer almak için çalışmalarını sürdürmektedir. YÖKAK’ın uluslararası olarak tescil ve kabulünün; akredite ettiği üniversitelere uluslararasılaşma faaliyetleri açısından avantaj sağlayacağı beklenmektedir.

YÖKAK’ın ilgili duyurusuna https://yokak.gov.tr/yokak-tan-30-universiteye-kurumsal-akreditasyon-457 linkinden ulaşılabilmektedir.