Kalite Koordinatörlüğümüz 2024 YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansına Katılım Sağladı.

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “2024 YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı” 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Konferanslara Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Coşkun Karaca, Koordinatör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Çakır, Prof. Dr. Zeki Arsal, Prof. Dr. Yasemin Yıldırım Usta, Doç. Dr. Nezih Okur, Doç. Dr. Nuriye Özengin, Uzm.Songül Yorgun ve  Üniversitemizin kalite süreçlerine önemli katkıları bulunan bir önceki Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Kamil Gürel de katıldı.
AHBVÜ Itri Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ile üniversite rektörleri, AHBVÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu üyeleri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ve Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Birliği Başkan Yardımcısı Doris Herrman, YÖKAK Uluslararası danışmanları Prof. Dr. Ivan Leban, Ronny Heintze ve Prof. Dr. Olgun Çiçek ile uluslararası kalite ajansı temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) Başkanı Stephane Lauwick ise video konferans yöntemiyle katıldı.

“Kalite odaklı bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, açılış konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Yükseköğrenim Alanı içinde önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirterek, 208 üniversite, örgün ve açık öğretime devam eden yaklaşık 7 milyon öğrenci ve 185 bine yaklaşan akademik personel ile önemli bir kapasiteye ulaşıldığını dile getirdi. Yükseköğretimde kalite güvencesi standartlarını yükseköğretim sisteminin bütün alanlarına yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydeden Prof. Dr. Özvar, bu kapsamda gelecek 5 yıllık dönemde vizyon belirlediklerini aktardı.
Kalite odaklı bir anlayışla çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Özvar, üniversitelerin kalite süreçlerine uyum sağlamaları açısından sürekli olarak teşvik edildiğini ve desteklendiğini söyledi. YÖKAK’ın Türkiye’deki kalite ve akreditasyon süreçlerini yönetmek amacıyla kurulduğunu anımsatan Prof. Dr. Özvar, kuruluştan bugüne kadar kurumsal kapasiteyi artırma ve kalite süreçlerini yürütme konusunda önemli bir mesafe kaydedildiğini belirtti.
YÖKAK’ın Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Birliği’nin (ENQA) üyesi olduğunu ve EQAR tarafından da tescil edildiğini ifade eden Özvar, YÖKAK’ın yükseköğretim alanına sağladığı ve bundan sonra sağlayacağı katkıyı önemsediklerini aktardı. Özvar, “YÖKAK, bir yandan ulusal kalite standartlarına güvence sağlarken diğer yandan bu standartların Avrupa Yükseköğretim Alanı kalite güvencesi standartları ve ülkeleriyle uyumlu hale getirilmesinde sorumluluklar üstlenmektedir” şeklinde konuştu. Özvar, uluslararasılaşma ve kalite bağlamında üniversitelerin uluslararası görünürlüklerini artırmanın hedefleri arasında olduğunu sözlerine ekledi.

“Üniversitelerin dijital dönüşümünü destekliyoruz”

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak konuşmasında YÖKAK’ın 2017 yılında kurulmasıyla birlikte Türkiye’de kalite güvencesi çalışmalarının kurumsallaştığını dile getirdi. Yükseköğretim kurumu sayısının 2022 yılında 208 üniversiteye ulaştığını aktaran Başkan Prof. Dr. Kocabıçak, yaklaşık 20 yıllık bir süreçte üniversite sayısının 3 katına çıktığı bilgisini verdi. Konuşmasında YÖKAK’ın faaliyetlerine değinen Prof. Dr. Kocabıçak, Kurumsal Akreditasyon Programı’nı başarıyla sürdürdüklerini, üniversitelerin program akreditasyonu veren ulusal ajansların tescilini ve uluslararası ajansların ise tanınırlığını sağladıklarını ve Türkiye’deki program akreditasyonlarının sayısını artırmayı hedeflediklerini aktardı.
Kalite güvencesi kültürünün yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ve bunu konferansın ana teması olarak belirlediklerini ifade eden Kocabıçak, “Avrupa’da ve Amerika’da birçok çatı kuruluşun üyesi durumundayız. Dünyadaki yükseköğretimde kalite güvencesi standartlarını takip ediyoruz. Bugüne kadar 73 yükseköğretim kurumumuz Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite edildi. Üniversitelerimiz bu sayede Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) veri tabanına da kayıtlı oldu. Üniversitelerimiz bu anlamda çok şanslılar. EQAR kaydı Avrupa’da mezunlarımızın ve akademisyenlerimizin tanınmasını sağlıyor. 2027 yılına kadar 208 üniversitede akreditasyon sürecini tamamlamak istiyoruz” dedi. 
Üniversitelerin sürdürülebilir şekilde gelişmesi adına kalite güvencesi sistemlerinin kurulmasının önemine işaret eden Kocabıçak, YÖKAK olarak bu doğrultuda üniversitelerin dijital dönüşümüne destek verdiklerini, veri takibi ve analizlerin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, açılışta yaptığı konuşmasında Türkiye’nin akademik hayatının performansını, niteliğini ve kalitesini artırmak için çaba sarfettiklerini dile getirerek, “Ülkemizin akademik hayatının ölçülebilirliğine ve geleceğine yönelik planlamalara katkı sunacak böyle bir etkinlik hazırlayan YÖKAK’a teşekkür ediyorum. Bu anlamda tüm kurumlarımızla birlikte çalışıyoruz. Verimli bir toplantı diliyorum” ifadelerini kullandı. 
AHBVÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı da yaptığı açılış konuşmasında üniversitelerin kalitesine ilişkin değerlendirmelerin yapılmasının ve modern dünyanın parametreleriyle uyumlu bir şekilde üniversitelerin niteliğinin artırılmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bostancı, YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı gibi çalışmaların Türkiye’deki bilimsel faaliyetleri ve akademik hayatı kolektif ve sürdürülebilir bir şekilde çok daha ileriye taşıyacağına inandığını sözlerine ekledi. 
Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Gökhan da konferans ile ilgili bilgi verdi. YÖKAK Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı’nda birçok ülkeden 10 konuşmacı ve 62 bildiri sunulacağını ifade eden Gökhan, konferansta farklı üniversitelerden kalite elçisi öğrencilerin de yer alacağını, ulusal kalite ajansı temsilcilerinin de kendilerini tanıtma imkânı bulacağını söyledi. 

Kurumsal Akreditasyon alan üniversitelere belgeleri takdim edildi

Açılış konuşmaların ardından YÖKAK tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite edilen üniversitelere belgeleri YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından takdim edildi. 
İki gün süren konferansta farklı salonlarda gerçekleştirilen oturumlarda “Kalite Güvencesinde İyi Uygulama Örnekleri”, “Kalite Güvencesi Uygulamaları ve Sorunları”, “Kalite Güvencesi ve Gelecek”, “Kalite Güvencesinin Etkileri” gibi konularda bildiri sunumları ve tartışmalar yer aldı.